Welkom > Nieuws
Historische Kring Bommelerwaard | Postbus 113 | 5301 AC Zaltbommel | info@hkbommelerwaard.nl
Sitemap
Gastenboek
 
 

Nieuws

Winnaars Jan van Heeswijkprijs 2009

Tijdens de jubileumbijeenkomst van de Historische Kring Bommelerwaard in de Gasthuiskapel te Zaltbommel werd zaterdag 26 september de Jan van Heeswijkprijs uitgereikt aan Trees en Gerard Hoogbergen - Blom uit Nederhemert. Zij ontvingen uit handen van juryvoorzitter mevr. E. de Jong-van Meeteren een cheque t.w.v. 500 euro en een glazen kunstwerk van de hand van de Australische glaskunstenaar Jasper Dowding.
 
Voor Trees Blom en Gerard Hoogbergen heeft de geschiedenis van Nederhemert nog maar weinig geheimen. Met als startpunt hun boerderij 'De Hoef' op Nederhemert-Zuid hebben zij door langdurig en gedegen onderzoek in diverse archieven hun kennis van het dorp vergroot. Door het uitgeven van de serie publikaties 'Plekken van Herinnering' laten zij anderen meedelen in hun kennis van de vele facetten van het dagelijks leven in de vroegere heerlijkheid, het kasteel en de inwoners. Naast deze in eigen beheer uitgegeven serie werkten zij mee aan diverse andere publikaties over Nederhemert. Het echtpaar heeft zich vele jaren, door publikaties, lezingen en petities, ingespannen voor restauratie van het kasteel. Na de restauratie bracht Trees het kasteel voor uiteenlopende groepen tot leven door 'in de huid te kruipen' van Maria Torck, een vroegere vrouwe van Nederhemert. Beiden waren actief in de Historische Kring Bommelerwaard, Trees als voorzitter. Zij was tevens lid van de Monumentencommissie Kerkwijk en trad toe tot het bestuur van de stichting Open Monumentendag.december 2008
Na 15 jaar heeft Sylvia Dumont afscheid genomen van de redactie van ons tijdschrift Tussen de Voorn en Loevestein. Ester Vink volgt haar op.

september 2007
De redactie van het tijdschrift Tussen de Voorn en Loevestein werkt aan een themanummer met bijdragen over  middeleeuwse kerk- en bouwgeschiedenis van Zaltbommel. Het nummer zal eind december verschijnen. De redactie speelt daarbij in het thema van het jaar 2008: religieus erfgoed.

februari 2007
De Historische Kring Bommelerwaard presenteert haar nieuwe website.

powered by CMSimple
<
>