•  

Lezingen en Activiteiten

Het programma met de lezingen en andere activiteiten verschijnt twee keer per jaar. Het eerste half jaar loopt tot en met juni en eindigt met een excursie. Na de zomerperiode volgt het programma tot het eind van het jaar.
Klik hier voor informatie over de jaarlijkse excursie.

Geplande activiteiten

Dinsdag 7 Maart 2023:  Zaltbommel, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten

Locatie: De Grote Aak
Aanvang: 19:30
Entree: gratis

Onrust in de Nederlandse samenleving is van alle tijden. In de zomer en herfst van 1566 raakten de gemoederen in het land oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische spanningen kwam op veel plaatsen tot een uitbarsting. Eind augustus 1566 sloegen beeldenstormers toe in onder meer ’s-Hertogenbosch waar men de hand sloeg aan het interieur van de Sint Janskathedraal en de kloosters in en rond de stad.
De Beeldenstorm verspreidde zich razendsnel en het Spaanse bewind in Brussel werd aan het wankelen gebracht. Vanaf half september 1566 werd het onrustig in Zaltbommel, toen priester Jan van Venray (ca. 1541-1627) ketters begon te preken. De magistraat was lange tijd niet bij machte om iets tegen hem te ondernemen.

Leven in de Sint-Maartenskerk
In Zaltbommel heeft ‘iedereen’ wel eens gehoord van de koorknaap die spoken zag in de kerk. Maar er zijn nog zoveel meer verhalen.
De gemeente Zaltbommel gaat de Sint-Maartenskerk overnemen en daarom geeft de Historische Kring extra aandacht aan de geschiedenis van deze plaats waar sinds mensenheugenis mensen samenkomen om praktische redenen en om hun geloof in de samenleving te vieren. Hoe ging dat vroeger, wie liepen daar rond? En wat is van dat vergeten leven nog te zien?

Op drie avonden vertelt Marjan Witteveen hierover, onder het motto 'Leven in de Sint-Maartenskerk'.

Dinsdag 6 september 2022: Drukte in de kerk
Wie liepen er in en rond de kerk en wat deden ze? Een katholieke kerk in de middeleeuwen.

Dinsdag 4 oktober 2022: Een rustige revolutie
Hoe kwam de reformatie tot stand in Zaltbommel?

Dinsdag 8 november 2022: De preekstoel in het midden
Een protestante kerk, 1600-2000. Hoe werd de kerk ingericht en gebruikt? Wat laat de inrichting zien met banken, het doopvont, de schilderingen, de grafstenen en het orgel.

De Sint-Maartenskerk is geopend vanaf 19.00 uur. De vertelling start om 19.30 uur.
De ingang is aan het Kerkplein. De de drie avonden zijn zoals gebruikelijk vrij toegankelijk


De lezingen- en excursiecommissie: Jan Piels en Leo Weyman.
Lezingen en Activiteiten