•  

Jaarlijkse excursie

Excursie 2019: Enkhuizen
De excursie van de historische kring ging zaterdag 10 augustus 2019 naar Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum.

Excursie 2018: Trier
De excursie van zaterdag 30 juni had als bestemming Trier. Er was veel belangstelling voor deze lange rit naar deze historische Duitse stad; de touringcar zat helemaal vol! Onder leiding van Lisette Le Blanc (conservator Stadskasteel Zaltbommel) werd een bezoek gebracht aan een tentoonstelling over Karl Marx. Deze beroemde Duitse denker kwam er in 1818 ter wereld. De zus van zijn Nederlandse moeder was getrouwd met de in Zaltbommel woonachtige tabakshandelaar Lion Philips. Hij werd een belangrijke geldschieter voor de jonge Marx.  In zijn tweehonderdste geboortejaar werd er in de stad volop aandacht besteed aan het leven en werk van Marx. O.a. in het Rheinisches Landesmuseum was een uitgebreide expositie ingericht waar o.a. een stadsgezicht van Zaltbommel te zien was dat door het Stadskasteel in bruikleen werd gegeven. Aan het einde van de middag werd weer koers gezet naar Nederland. In het Limburgse Grathem wordt een diner geserveerd.                                                       

Excursie 2017: Haarlem
De jaarlijkse excursie vond plaats op zaterdag 24 juni 2017 en had als bestemming Haarlem. Na aankomst werd in een sfeervolle horecagelegenheid aan het Spaarne koffie gedronken. Vervolgens verzorgden gidsen van het stadsgilde een wandeling door het centrum van de stad. verzorgen. Na de wandeling werd genoten van een gezellige lunch klaar. ’s Middags werd een bezoek gebracht aan het oudste museum van ons land ; het Teylers Museum. Hierna was nog voldoende tijd om, genietend van het prachtige weer om op eigen gelegenheid rond te dwalen door de schilderachtige binnenstad van Haarlem.

Excursie 2016: Leiden
Op zaterdag 2 juli reisde een gezelschap van 45 leden met een touringcar af naar Leiden. Nadat er koffie werd gedronken in een horecagelegenheid aan de voet van de Burcht, namen de gidsen van het stadsgilde de groep mee voor een wandeling door het centrum van de stad. Na de lunch werd een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum van Oudheden, waar vooral de indrukwekkende collectie archeologische schatten de aandacht trok. Op de afdeling Archeologie van Nederland werd een kleine tentoonstelling over de archeologie van de rivier de Maas bekeken. Hier zijn metalen voorwerpen te bewonderen die gevonden werden tijdens het uitbaggeren van de uiterwaarden in de omgeving van Alem zoals sieraden, kleding-accessoires, spijkers, bestek, sleutels, vishaakjes en natuurlijk geld. Ook uit Heerewaarden afkomstige bronzen voorwerpen zijn er ondergebracht.

Excursie 2015: Utrecht
De excursie van zaterdag 20 juni 2015 had de stad Utrecht als reisdoel. Na aankomst van de goedgevulde bus in Utrecht volgde een korte wandeling naar een sfeervolle horecagelegenheid naast de Domtoren waar koffie werd gedronken. Vervolgens verzorgden gidsen van het Utrechts stadsgilde een wandeling door het stadscentrum. De wandeling eindigde bij De Oude Muntkelder aan de Oude Gracht, waar het gezelschap lunchte. ’s Middags werd er speciale aandacht besteed aan het Romeinse verleden van Utrecht in museum DOMunder. Omdat er slechts een beperkt aantal personen tegelijkertijd naar binnen kon, ontving iedereen een ticket met een bepaalde aanvangstijd. Velen combineerden het bezoek aan DOMunder met een kijkje in het Museum voor het kruideniersbedrijf (of Betje Boerhavemuseum) waar een ouderwetse snoepwinkel in gevestigd is.
Voor het vertrek naar Zaltbommel was er nog voldoende tijd over om te winkelen of om op eigen gelegenheid rond te dwalen door het gezellige stadscentrum waar de voorbereidingen voor het vertrek van de Tour de France in volle gang waren.

Excursie 2014: Amersfoort
Op zaterdag 21 juni vertrok een bus met bestemming Amersfoort. Na aankomst volgde een korte wandeling naar het plein aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren waar koffie werd gedronken in de binnentuin van een gezellig café . Vervolgens verzorgden gidsen van het Amersfoortse Gilde een stadswandeling. Onderweg werd de Koppelpoort bezocht. Het is een combinatie van een land- en waterpoort die gesloten kan worden door middel van een tredmolen. Deze functioneert nog steeds en werd tijdens het bezoek gedemonstreerd door een aantal enthousiaste HKB-leden. Zij verdienden er een raddraaiersdiploma mee! De wandeling eindigde weer aan het Lieve Vrouwekerkhof, waar werd geluncht. ’s Middags werd Museum Flehite bezocht en was er tijd op eigen gelegenheid de binnen-stad verder te verkennen.

Excursie 2013: Breda
Op zaterdag 22 juni vertrok een volle touringcar naar Breda voor de jaarlijkse excursie.
Na koffie met gebak aan de Grote markt werd onder leiding van stadsgidsen kennis gemaakt met de historische binnenstad. Deze Nassauwandeling voerde langs monumenten en hofhuizen die herinneren aan de tijd dat Breda de residentie was van de eerste Nederlandse Nassaus. De meegebrachte paraplu’s en regenponcho’s kwamen goed van pas tijdens de wandeling en werden te drogen gelegd in de vestibule van het sfeervolle lunchadres.
De middag werd o.a. doorgebracht in het Breda’s museum waar vooral presentaties over de Tachtigjarige Oorlog te zien waren.

Excursie 2012: Delft
Delft was het reisdoel voor de busexcursie van zaterdag 23 juni 2012. Na de koffie in Gasterij “’t Karrewiel” werd de binnenstad verkend onder leiding van gidsen van het stadsgilde. Na de lunch werd Het Prinsenhof bezocht. De tentoonstelling over de moord op Willem van Oranje en de inrichting van het complex waren zeer boeiend. Een bezoek aan de Nieuwe Kerk met het praalgraf van “de vader des vaderlands” mocht natuurlijk niet ontbreken. Daarna was nog voldoende tijd over om te winkelen of rond te struinen op de antiek- en curiosamarkt langs de grachten.