•  

Over Ons

De Historische Kring Bommelerwaard is in 1964 opgericht. De Kring is actief op het terrein van de geschiedenis, monumentenzorg en de archeologie van de Bommelerwaard en de genealogie van de Bommelerwaarders. De Bommelerwaard wordt omsloten door de rivieren Waal en Maas. In de streek liggen naast het stadje Zaltbommel de dorpen Aalst, Alem, Ammerzoden, Brakel, Bruchem, Gameren, Hedel, Heerewaarden, Hurwenen, Kerkdriel, Kerkwijk, Nederhemert, Nieuwaal, Poederoijen, Rossum, Velddriel, Well en Zuilichem.

Bij enkele dorpen liggen nog kleine buurtschappen die onder een eigen naam bekend zijn zoals Berne, Delwijnen, Hoenzadriel, Hoorzik, Rome, Slijkwell, Wellseind en Wordragen. In het meest oostelijke puntje liggen de restanten van fort De Voorn, in het westelijke puntje ligt de vesting Loevestein.

De Historische Kring Bommelerwaard startte in het eerste jaar met ongeveer 70 leden. Nu telt de vereniging ongeveer 400 leden. Het archief van de Kring over de periode 1964-2004 is in bewaring gegeven bij het Streekarchief Bommelerwaard en toegankelijk via de site van het streekarchief. Na de fusering is dit archief verhuisd naar het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.